Portfolio
Anna van Rossem
Eindstage Reinier de Graaf Gasthuis
De vakgroep diëtetiek van het Reinier de Graaf Gasthuis heeft mij de mogelijkheid geboden om gedurende 23 weken stage te lopen binnen het team van diëtisten. De stage is onderdeel van mijn 4e jaar van de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Gedurende de stage heb ik als volwaardig lid van het team mogen meedraaien, waarbij ik alle aspecten van het vak zoals uitgevoerd door de diëtisten in het RdGG heb kunnen zien en voor een belangrijk deel kunnen uitvoeren.
Tijdens de oriëntatiefase was dit onder begeleiding, later zelfstandig waarbij de complexiteit in de loop van de stage toenam.
De eerste jaren van de opleiding zijn vooral gericht op het verkrijgen van kennis en bagage die je mee neemt voor de praktijk. Toch is de overgang van theorie naar praktijk best lastig. Een POR-formulier invullen van een fictieve patiënt is echt anders dan een gesprek voeren met een zieke of terminale patiënt. Door het meekijken met en van mijn praktijkbegeleiders word je gaandeweg gestuurd in de goede richting, de dingen die goed gaan worden benoemd waardoor je zelfvertrouwen krijgt, de dingen die niet goed gaan worden besproken en oplossingen aangedragen, om het de volgende keer beter te doen. Vooral voorbereiding en structuur heb ik mij moeten aanleren. Hierdoor heb ik mij kunnen ontwikkelen van een student met vooral theoretische kennis tot een diëtist in spé. Natuurlijk zijn er nog genoeg aspecten aan de rol van behandelaar die niet vanzelfsprekend zijn. Door de opdrachten die ik heb gedaan en de casuïstiek, waarbij theoretische kennis niet direct toereikend is, leer je een systematiek om tot een oplossing/ resultaat te komen. Deze tactiek is waardevol voor de toekomst waarbij het vragen van hulp van anderen niet moet worden vergeten.
De feedback van mijn medestudenten en docentbegeleider was belangrijk. De terugkomdagen werden gevuld met presentaties van eenieder over zijn/ haar stage. Door zelf een presentatie te geven, met daarin zelfreflectie over de afgelopen periode en middels de systematiek van de PDCA-cyclus te werken, word je bewust van je eigen vorderingen. Door dit vervolgens te delen met anderen stel je je toetsbaar op. Door de feedback van het stagegroepje en docentbegeleider te krijgen en te geven, krijg jij handvatten voor verbetering van je eigen functioneren.
En dan plots komt het coronavirus. Dit heeft binnen en buiten het ziekenhuis veel veranderd. Hierdoor is de stage wel iets anders gelopen, maar mij heeft het veel gebracht. Vooral binnen ons team in het RdGG was er een gevoel van saamhorigheid, letterlijk “alleen samen” kom je verder. Er is alle moeite genomen om mijn stage, ondanks dat ook het ziekenhuis bijna op slot zat, door te laten gaan en zelfs extra tijd te creëren om mij te begeleiden. Het is voor mij een heel waardevolle en leerzame tijd geweest waarbij ik zelf vind dat ik enorm ben gegroeid in de rol van volwaarde diëtist (in spe). Dit was alleen mogelijk door de gedegen en fijne begeleiding die ik binnen de vakgroep diëtetiek maar vooral van Joke en Corine heb gekregen. Bedankt!!

klik hier om het volledige stage verslag downloaden
Afstudeer opdracht Reinier de Graaf Gasthuis
Ik heb mijn stageperiode voorafgaande aan deze afstudeeropdracht ook in het Reinier de Graaf Gasthuis gedaan. In die periode heb ik kennis kunnen maken met het enthousiaste team diëtisten waarvan ik enorm veel geleerd heb. Na deze stage heb ik de kans gekregen om ook mijn afstudeeropdracht in het Reinier te doen, iets waar ik geen seconde over nagedacht heb en terugkijkend ook geen moment spijt van heb. Wat een geweldig team. Vooral Marcia Sodiko en Joke Veenman hebben mij de afgelopen 20 weken begeleid en gemaakt dat ik deze scriptie heb kunnen afmaken. Het onderzoek heeft voornamelijk op de dialyseafdeling van het RdGG plaatsgevonden. Ondanks de coronacrisis, waarbij de druk op de afdeling onnoemelijk groot was, was er altijd aandacht van de verpleging wanneer ik hulp nodig had. Deze hulp heb ik ook in het bijzonder van de patiënten gekregen, onvermoeibaar deden zij mee met het bijhouden van eetdagboekjes en knepen zich in het zweet op de handknijpmeter, geweldig en nogmaals bedankt!
Ook op school was alles door de corona anders, online lessen en vooral feedback op de momenten dat dat nodig was. Carolien Schuurman wil ik bedanken vooral haar snelle en opbouwende feedback wat mij verder heeft geholpen op de momenten dat het even vast liep.
De laatste weken was er bij mij thuis nog maar één onderwerp waar over gediscussieerd wordt namelijk de meerwaarde van de handknijpkracht meting. Ook dit heeft mij gesterkt in het afronden van deze opdracht.
Anna van Rossem
De volledige scriptie komt online zodra deze is afgerond