top of page

De uitdagingen in de praktijk en de  ontwikkeling van mijn kwaliteiten

In mijn eerste jaar van de opleiding wist ik nog niet welke richting ik op wilde. De eerstelijns diëtetiek leek mij in een leuke uitdaging. Mensen met overgewicht begeleiden naar een gezonde leefstijl, een beetje zoals in de tientallen televisie programma’s die ik vroeger keek. Om die mensen te begeleiden en met mijn kennis te helpen leek mij geweldig.

Tijdens mijn opleiding heb ik aan wedstrijdroeien bij de Koninklijke Nederlandse Studenten Roeibond (KNSRB) gedaan. Dat betekende naast mijn studie doordeweeks uren trainen en in de weekenden wedstrijden. Tijdens deze periode kreeg ik ook begeleiding van een diëtist. Bij topsport hoort goede voeding. Ik vond het erg leuk om te zien hoe de theoretische kennis die ik had geleerd in de praktijk werkte en dat het vaak best lastig is om je aan een dieet te houden om de beste prestaties te kunnen leveren. Sport diëtist leek mij daarom ook een leuke en interessante richting.

 

Tijdens de opleiding ben ik gaan reizen. Voor een stage op Curacao, om ervaringen op te doen in het buitenland. Vanwege persoonlijke redenen heb ik de stage afgebroken, maar ondanks dat heb ik hier heel veel van geleerd. Met name duidelijk leren stellen wat mijn grenzen zijn. Ook kreeg ik hierdoor de mogelijkheid om in Midden Amerika rond te reizen. Hier ligt al van kleins af-aan een passie, samen met mijn ouders ging ik al de wereld over. Nu alleen. Verschillende culturen meemaken blijft bijzonder. Zo vond ik het later een geweldige ervaring om in Vietnam in de bergen tijdens een speciale tour bij locals thuis te eten en te slapen, Zo maak je echt mee wat hun leefstijl is. Nederland is een multicultureel land waarbij je dagelijks in contact komt met mensen met een andere migratie achtergrond. Door te reizen en van dichtbij mee te maken wat dat echt inhoudt en betekent kan ik die kennis mee nemen in mijn omgang met anderen. Ik denk dat dit alles belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van mijn sociale en communicatieve vaardigheden, en die zijn heel erg belangrijk in mijn vak.

 

Na mijn reizen heb ik naast de studie een baan gevonden als voedingsassistent in het Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam. Werk dat ik overigens nog steeds doe. Door in een ziekenhuis te werken en mensen, vaak met specifieke diëten, van voeding te voorzien heeft mij veel kennis gebracht. Ten eerste dat de meest zieke patiënten vaak het hardst hun voeding nodig hebben, maar ook hoe vaak het juist deze patiënten veel moeite kost om te eten. Patiënten met chemokuren die klachten van misselijkheid hebben of patiënten die moeilijk kunnen eten en daardoor steeds dunner worden, zodat er vaak geen andere optie is dan sondevoeding. Mijn empatisch vermogen, het besef hoe moeilijk voeding intake kan zijn, is hierdoor gegroeid. Ook dat empatisch vermogen is voor het uitvoeren van mijn vak een onmisbare eigenschap.

 

Ook heb ik een internationale minor gevolgd binnen de Haagse Hogeschool. Door samen te weken met studenten uit verschillende culturen en verschillende leefstijlen kwam naar voren hoe groot de invloed is van je eigen achtergrond en cultuur, en hoe lastig het soms is om je echt in anderen te verplaatsen. Opnieuw een onmisbare aanvulling op mijn sociale vaardigheden.

 

Mijn stage heeft mij erg veel gebracht. Het was een ontzettend leuke en leerzame tijd. Uit mijn comfort zone stappen en een deel van een consult te voeren vond ik erg spannend. De eerste weken waren vooral veilig. Ik mocht met mijn begeleiders mee kijken. Maar toen ik zelfstandig mijn geleerde kennis moest gaan toepassen gaf dit veel spanning. Door de goede begeleiding en het zelfvertrouwen dat ik in mijn eigen kennis en kunnen kreeg, heb ik heel veel voldoening uit mijn stage gehaald. Aan het eind kon ik alles alleen, had ik ondanks de Covid- Lockdown mijn stage mogen af maken, en voelde ik mij een echte diëtist in spe.

 

Doordat ik tijdens mijn stage op zoek was naar een afstudeeropdracht en het Reinier de Graaf Gasthuis een opdracht voor mij had; de meerwaarde van handknijpkracht meting voor het screenen op ondervoeding bij hemodialyse patiënten in kaart brengen, ben ik hier ook mijn afstuderen gestart. Inmiddels loop ik bijna een jaar in het RdGG mee. Een heerlijke periode die mij ondanks de moeilijkheden rondom het corona virus veel voldoening heeft gegeven. Ik weet dan ook zeker dat ik door wil gaan in de tweedelijnsdiëtetiek. Patiënten begeleiden, met veel verschillende mensen omgaan, en de voldoening te krijgen dat ze zich met jouw advies beter gaan voelen is het mooiste van het vak. Ik denk dat ik met mijn opgedane kennis zeker een kans maak op de krappe banen markt.

bottom of page